Mario Draghi (2017ko irailetik 2018ko urrira)

Ortodoxia nagusi…

(i) 7 de setembre de 2017

Draghi anuncia que decidirà a l’octubre si redueix els estímuls monetaris

(https://www.elnacional.cat/ca/economia/bce-estimuls-monetaris-octubre_189321_102.html)

Mario Draghi Efe

El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, ha anunciat que el Consell de Govern prendrà a l’octubre les decisions sobre la retirada dels estímuls monetaris, malgrat l’apreciació de l’euro, encara que ha deixat moltes portes obertes. Prèviament el BCE ha mantingut la seva taxa d’interès rectora en el mínim històric del 0% i s’ha mostrat disposat a augmentar més les compres mensuals de deute públic i privat a la zona de l’euro, que són ara de 60.000 milions d’euros, si la situació empitjora.

El BCE adquirirà mensualment fins a finals de desembre bons per aquesta quantitat. Després de la reunió del Consell de Govern, Draghi ha defensat “que la recent volatilitat en els tipus de canvi és una font d’incertesa per aconseguir l’objectiu d’estabilitat de preus a mitjà termini”, la qual cosa defineix una inflació algo per sota del 2%. L’euro ha pujat i ha superat els 1,20 dòlars després que Draghi fes aquestes declaracions.

L’auge de l’euro -que equival a un enduriment de les condicions financeres- és un argument perquè el banc central aferri a la seva política monetària acomodatícia durant algun temps, segons el director Global de Renda Fixa d’Allianz Global Investors, Franck Dixmier. Draghi ha reconegut que “les condicions financeres s’han endurit, però encara donen suport al creixement econòmic“.

Creixement, a l’alça

El BCE és més optimista i ha revisat a l’alça tres dècimes les previsions de creixement per a aquest any, fins al 2,2% i una mica a la baixa les d’inflació per al proper any i el 2019, en aquest cas “reflectint principalment la recent apreciació del tipus de canvi de l’euro”, que abarateix les importacions del petroli. Les decisions sobre la reducció dels estímuls monetaris “es prendran a l’octubre”, ha dit Draghi, sense donar molts més detalls, només especificant que decidiran “sobre la durada i la mida” del programa d’expansió quantitativa i que discutiran diferents escenaris.

“En la reunió d’avui, el BCE ha deixat tot obert respecte a la reducció de les seves compres de bons. Ha promès una decisió en la seva reunió d’octubre”, comenta l’economista cap del Commerzbank, Jörg Krämer. Preveu que el BCE redueixi les compres de forma gradual però, si l’euro s’aprecia més, el procés de retirada dels estímuls monetaris podria alentir-se. El Riksbank (banc central de Suècia) ha deixat avui la taxa d’interès sense canvis en el -0,50%, i normalitzarà la seva política monetària molt a poc a poc, per evitar l’apreciació de la corona sueca.

El president del BCE assegura que el Consell de Govern no ha discutit la seqüència sobre com es produirà la retirada dels estímuls monetaris i la pujada dels tipus d’interès. De moment, el BCE continua cobrant als bancs un 0,40% per l’excés de les seves reserves. S’ha especulat en els últims mesos si el BCE comença a apujar la taxa als dipòsits bancaris, que està en negatiu, abans de concloure les compres de deute públic i privat de la zona de l’euro.

Tipus baixos

Amb les compres de deute públic i privat de la zona de l’euro, el BCE vol que els tipus d’interès a llarg termini es mantinguin baixos, per la qual cosa no sembla que tingui molt sentit començar a apujar les taxes abans de deixar de comprar deute. També ha afirmat que no veuen riscos sistèmics de bombolles, només una mica en aquesta direcció al mercat immobiliari residencial, on els preus han pujat en algunes ciutats de països de la zona de l’euro.

El conseller delegat de Deutsche Bank, John Cryan, es va queixar ahir i va demanar que acabi l’època dels diners barats “malgrat la fortalesa de l’euro” i va assenyalar que observen que “hi ha bombolles en algunes parts del mercat de capital”. “No veiem l’altre component que acompanya a les bombolles, que és l’increment de l’endeutament”, com va ocórrer en altres països, ha dit el president del BCE. I ha recomanat polítiques de prudència macroeconòmica per fer front a aquestes pujades de preus i no canvis en la política monetària, com també van fer altres presidents del BCE fa anys, quan els tipus d’interès eren molt alts per a països com Espanya.

(ii) 14 de juny de 2018

El BCE posa a prova l’economia europea deixant de comprar bons el desembre

(https://www.elnacional.cat/ca/economia/bce-deixant-comprar-bons-desembre_278328_102.html)

El Banc Central Europeu posa a prova l’economia europea. L’entitat reduirà la compra de bons a partir del setembre, i en deixarà de comprar definitivament el desembre d’aquest any, arribant a la fi de l’expansió quantitativa, conegut com a QE. Tot i això, ha assegurat que mantindrà els tipus d’interès baixos almenys fins l’estiu de l’any que ve. 

Així doncs, l’entitat ha decidit avui que les compres de deute públic i privat continuaran sent de 30.000 milions mensuals fins el setembre, es reduiran a 15.000 milions a partir de l’octubre i finalitzaran per complet a finals de desembre del 2018. 

La fi del QE

L’expansió quantitativa va començar fa més de tres anys, quan el BCE va començar a comprar deute massivament amb l’objectiu d’animar l’economia europea, molt fràgil en el moment, i evitar alhora un possible escenari de deflació, conjuntura perillosa per l’economia europea. 

El programa de compres de deute s’ha anat allargant i ampliant, i tot i que estava previst acabar el programa de compres el proper mes de setembre, avui el BCE ha anunciat que les compres s’allargaran fins al desembre, però a un ritme inferior.

Tipus d’interès baixos fins el 2019

A més de la decisió de deixar de comprar deute, la decisió d’avui també encara la política de tipus d’interès. Així doncs, es planteja una pujada dels tipus, que actualment estan al 0%, segurament de cara l’estiu del 2019. Això implica que s’encariria el deute, tenint un impacte directe i notori pel que fa a individuals i empreses, que hauran de pagar més diners en concepte d’interessos dels deutes que tinguin.

El Consell ha anunciat, de fet, que els tipus es mantindran als nivells actuals fins l’estiu del 2019, i en qualsevol cas, tant temps com sigui necessari per assegurar que l’evolució de la inflació “roman en línia amb les expectatives actuals d’un ajustament sostingut”, de cara el seu objectiu lleugerament inferior al 2%.

El president del BCE, Mario Draghi, i el nou vicepresident, Luís de Guindos, explicaran en una conferència aquesta tarda les noves decisions del Consell de Govern i presentaran les noves projeccions econòmiques de creixement i inflació de l’entitat. 

L’euro perd força davant la notícia

La novetat ha portat conseqüències a la moneda europea, que ha perdut força davant el dòlar.  Concretament, el canvi de l’euro, que abans de conèixer la decisió del BCE arribava als 1,1851 dòlars, ha reaccionat baixant fins als 1,1717 dòlars, el seu pitjor encreuament davant de la moneda nord-americana des del passat 6 de juny.

(iii) 25 d’octubre de 2018

El BCE manté els tipus d’interès al 0% i les compres d’actius fins al desembre

(https://www.elnacional.cat/ca/economia/bce-mante-tipus-interes-compres-actius-desembre_317868_102.html)

El Banc Central Europeu (BCE) ha mantingut el tipus d’interès de referència per a les seves operacions de refinançament en el 0%, mentre que la taxa de la facilitat de dipòsit continuarà en el -0,40% i la de la facilitat de préstec en el 0,25%. Els tipus d’interès es mantindran en aquests nivells, “fins i tot almenys, durant l’estiu de 2019”, segons ha tornat a subratllar l’autoritat monetària.

Segons ha confirmat, mantindrà el ritme previst del programa de compres d’actius. En aquest sentit, l’entitat presidida per Mario Draghi comprarà un volum 15.000 milions d’euros al mes, que mantindrà fins al desembre, quan acabaran, segons han recalcat.

“El Consell de Govern continuarà realitzant compres netes d’actius al ritme de 15.000 milions al mes fins al final de desembre de 2018. El Consell de Govern preveu que, sempre que les noves dades confirmin les perspectives d’inflació a mitjà termini, les compres netes cessin a partir de llavors”, ha explicat.

Reinvertir el deute

A més, ha afegit que el BCE planeja “reinvertir” la majoria del deute que vagi vencent durant un “període prolongat” després del final de les compres netes d’actius, especificant que serà “durant el temps que sigui necessari” per “mantenir” les condicions de liquiditat i un “amplio grau” d’acomodació monetària.

D’aquesta manera, l’atenció dels inversors se centra ara en la roda de premsa que oferirà el president de l’entitat, Mario Draghi, en la es preveu que el banquer realitzi algun comentari sobre la situació macroeconòmica d’Itàlia.

Les xifres

El Producte Interior Brut (PIB) de la zona euro va registrar una expansió anual del 2,1% en el segon trimestre de 2018, segons les últimes dades de Eurostat. En la seva reunió de juny, el BCE va rebaixar el 2,1%, des del 2,4% anterior, el pronòstic de creixement per a 2018.

D’altra banda, la taxa d’inflació interanual de la zona euro es va situar el mes de setembre passat en el 2,1%, davant el 2% del mes anterior, excedint l’objectiu d’estabilitat de l’autoritat monetària.

No obstant això, la taxa d’inflació subjacent als països que han adoptat l’euro com a moneda comuna, que és resultat d’excloure del càlcul l’evolució de l’energia, els aliments, l’alcohol i el tabac, es va relaxar el setembre fins al 0,9% en taxa interanual, la mateixa xifra registrada el mes anterior.

Respecte a l’atur, la taxa d’agost, l’última disponible, es va mantenir estable en el mínim des de novembre de 2008 en situar-se en el 8,1%, un punt percentual menys que fa un any, segons les dades ofertes per Eurostat.

La pròxima trobada del Consell de Govern de l’organisme responsable de la política monetària de la zona euro se celebrarà el 13 de desembre.

Gehigarriak:

Mario Draghi-z:

Mario Draghi eta Espainia

QE-z:

Zer da hurrengoa? QE!!

QE EBrako: irtenbidea?

QE: Mosler eta Draghi, berriz…

Quantitative Easing (QE) inozoentzat

Mario Draghi eta QE berria

Fed, QE eta aktibo swapak

Utzi erantzuna

Zure e-posta helbidea ez da argitaratuko. Beharrezko eremuak * markatuta daude